Qui som?
arteria
vena
Limfatics
Laboratori cvascular
On som?

Artèria (continuació)

Caròtida
Tromboendarterectomia carotídia. És la tècnica quirúrgica  d'elecció per al tractament de l'estenosi severa (estrenyiment) de l'artèria caròtida.
Stent carotidi. Procediment endovascular en el qual ubiquem un Stent a la artèria caròtida (Dispositiu en forma de cilindre expansible que serveix per a mantenir oberta, fent pressió cap a fora, una artèria que d'altra manera seria molt estreta o s'obstruiria).

Extremitats superiors
Raynaud.- és un trastorn vasoespàstic que causa la decoloració dels dits de les mans i els peus, i ocasionalment d'altres àrees. També pot causar que les ungles es facin trencadisses longitudinalment, es creu que el fenomen és el resultat de vasoespasmes que redueixen el subministrament de sang a la respectiva zona. L'estrès i el fred són desencadenants clàssics del fenomen.
Mans fredes.- cal descartar fenomen de Raynaud.

Malatia dels aparadorsExtremitats inferiors
Claudicació intermitent, malaltia dels aparadors. Dolor al panxell i / o cuixa i / o natja en caminar que obliga a parar a certa distància, és el símptoma inicial i principal de la malaltia vascular perifèrica.
Aneurismes. A nivell de les extremitats inferiors els més freqüents es troben darrere del genoll (artèria poplítia) el seu principal risc és la trombosi que comporta una alta incidència d'amputació.
Ulceres vasculars. Genera una gran problemàtica social, s’ha de fer un estudi vascular complert per valorar la seva etiologia (arterial o venosa)  i evitar al màxim la seva cronicitat, precisa de cures.
Bypass. Pont vascular d'artèria a artèria obviant àrees lesionades. En les extremitats inferiors utilitzem gairebé sempre material autòleg (vena del propi pacient).
Angioplàstia. Consisteix a inserir un petit globus, situat a l'extrem d'un llarg catèter, justament a l'interior de la zona parcialment obstruïda de l'artèria; allí s'infla i en comprimir la placa d'ateroma augmenta la llum del vas i, per tant, el flux sanguini.
Stent. Dispositiu en forma de cilindre expansible que serveix per a mantenir oberta, fent pressió cap a fora, una artèria que d'altra manera seria molt estreta o s'obstruiria.

Torna...